De verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar krijgt steun van meerdere, fijne partners. Om een aantal, onze GOUD PLUS Partners, beter te leren kennen, stelden we hen vijf vragen. Zo ook aan Paul Fok van mkb-branchevereniging SIEV. Lees hoe hij in aanraking kwam met de schoonmaakbranche en waarom hij en zijn SIEV-bestuur collega’s de verkiezing een warm hart toedragen.

Wanneer ben je de schoonmaakwereld ingestapt en besmet geraakt met het schoonmaakvirus?
“Als student in 1984 kwam ik in het warme bad van de schoonmaak terecht en er nooit meer uit willen komen. Via het schoonmaken van kantoorpandjes en het trappenhuisbusje, ben ik via specialistisch werk al vrij snel als inspecteur aan het werk gegaan. En heb vervolgens alle facetten, de mooie en zeker ook de heel slechte kanten van het vak gezien. Maar nog steeds ben ik iedere dag verliefd op dit doldwaze schoonmaakvak.”

Wat is de kracht van jullie bedrijf/brancheorganisatie?
“SIEV is als branchevereniging volledig georiënteerd op het mkb. Daar vind je voornamelijk ondernemers die in het begin of vaak nog steeds ook op de werkvloer te vinden zijn. Onze kracht is de kennis van het vak schoonmaak en daarbij wat het betekent om iedere dag weer een vervuild pand schoon te maken, met elkaar te delen en elkaar te ondersteunen.”

Wat was, is en blijft jouw compassie met de schoonmakers?
“Het woord ‘compassie’ heeft voor mij niet de juiste lading. Dat klinkt alsof we een soort medelijden moeten hebben, terwijl schoonmakers juist trots mogen zijn op het werk dat ze uitvoeren. En die trotsheid draag ik vanaf dag één met mij mee en zie ik bij mijn SIEV-collega’s ook terug. Schoonmakers worden afgerekend op een veelal iets beperktere opleiding, een feitelijk niet erg ruim loon en een negatieve perceptie vanuit de omgeving, omdat iedereen denkt te weten wat schoonmaken is totdat men het vak schoonmaken zelf écht ervaart. Ik denk dat er maar weinig mensen mijn die voor een controlebeurt zouden slagen…”

Wat is jouw meest populaire blog of column?
“Ik heb er veel geschreven en nog veel meer gelezen. Leuk voor de aandacht en de geschiedenisboekjes. Ik noem geen meest populair exemplaar, want schrijven is leuk, maar elkaar spreken is veel belangrijker. Stap vandaag nog op een schoonmaker af en ga eens in gesprek. Dat is veel meer waard dan al dat geschrijf erover.”

Waarom vind je de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar belangrijk?
Eerlijk gezegd heb ik moeite met het houden van wedstrijden, omdat je dan altijd veel meer verliezers aanduidt dan winnaars. Voor mij is iedereen die zich serieus inzet voor het vak schoonmaken elke dag een winnaar. Ik grijp de dag vooral aan, omdat het licht niet genoeg kan schijnen op ons schoonmaakwerk en de fantastische mensen die het werk uitvoeren. Ik kom samen met mijn SIEV-collega’s kijken naar een zaal vol winnaars en denk aan iedereen die niet genomineerd is, maar uiteindelijk op deze dag toch ook een winnaar is! Dat zijn er 120.000😊”