Gefeliciteerd, finalisten! De jury heeft in onderling overleg besloten wie de 10 finalisten zijn met een grote diversiteit op het podium: gezondheidszorg, leisure, transport, kantoor, onderwijs, evenementen en meer. De schoonmaaktoppers vertegenwoordigen 1 eigendienst, 1 klein schoonmaakbedrijf, 4 midden en 4 grote schoonmaakbedrijven. Het organisatieteam Esther van der Lelie en Petra de Bruin heeft de 10 uitblinkers door heel Nederland op 12 en 15 april spontaan verrast en verblijd met een oorkonde en taart. Ook Sander Haas had een aandeel in de verrassingen. “Verrassend, blij, emotioneel reageerden Cristina, Delfina, Fatma, Ghazi, Henk, Jan, Marianna, Martine, Nancy en Santa. Zij voelen zich vereerd en stralen op dinsdag 18 juni tijdens de verkiezingsfeest Let’s shine op het podium. Hoe bijzonder is dat! Zij zijn trots op hun vak, op zichzelf, maar ook hun familie, collega’s, werkgevers en opdrachtgevers zijn trots op hen.”

Na de geanonimiseerde beoordeling van 93 aanmeldingen hebben de 11 juryleden in 6 weken 24 jurybezoeken afgelegd aan eigendiensten, kleine, middel- en grote schoonmaakbedrijven. Op basis van objectieve en subjectieve criteria, zoals vaardigheden, ergonomie en kennis van het vak, en op basis van persoonlijke aspecten en een impressie van de werkplek, koos de jury uit deze 24 werkbezoeken de 10 finalisten.

Van schoonmaakster naar filmster
Op 18 juni wordt bekend wie de titel De Schoonmaker van het Jaar 2024 mag dragen. Tot deze bekendmaking krijgen de finalisten een eigentijdse opdracht van de jury, waarmee zij extra punten kunnen behalen: “Via socials als Facebook, Instagram en YouTube gaan Cristina, Delfina, Fatma, Ghazi, Henk, Jan, Marianna, Martine, Nancy en Santa de uitdaging aan om zich van 5 mei tot 14 juni te presenteren met een 1-minuutfilmpje. Hoe meer bereik zij genereren, hoe beter het is voor zichzelf én het vak én de branche”.

Grote diversiteit
“Mede dankzij onze 17 partners die deze verkiezing financieel steunen, hebben eigendiensten, mkb- en grote schoonmaakbedrijven 93 uitblinkers voor De Schoonmaker van het Jaar 2024 aangemeld. De 10 finalisten vertegenwoordigen tijdens het verkiezingsfeest ‘Let’s shine’ op 18 juni bij i-team Global in Eindhoven 1 eigendienst, 1 schoonmaakbedrijf tot 75 medewerkers, 4 schoonmaakbedrijven met maximaal 750 medewerkers, 2 grote schoonmaakbedrijven met meer dan 750 medewerkers en de 2 grootste schoonmaakbedrijven met meer dan 10.000 medewerkers. Dit podium weerspiegelt het verschil in bedrijfsomvang, ook de branches waarin de finalisten werken: gezondheidszorg, leisure, transport, kantoor, onderwijs, evenementen en meer.

Dit is de top 10 Schoonmaker van het Jaar 2024 (op abc)
1. Cristina Domingues Fortuna van Vebego Cleaning Services
2. Delfina do Nascimento Ferreira van EW facility services
3. Fatma Pirtici van ZGT Cleancare
4. Ghazi Moussi van CSU
5. Henk Graman van Breedweer
6. Jan Harkema van SVP Schoonmaak
7. Marianna Wijnands van Groenoord Cleaning Services
8. Martine Verdonck van Center Parcs Kempervennen
9. Nancy Meijer van Blankers Schoon
10. Santa Williams van Victoria Schoonmaak.

Volop aandacht
Het is belangrijk dat de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing voor iedereen een positieve bijdrage oplevert. Voor de mens, het vak, de branche én de bedrijven van alle 17 aangesloten partners: BOMA, Interclean, i-team Global, Makita Nederland, Numatic, Katrin Hygiene Solutions, Klien-IT-Systems, Nocore Software, Qualis Insight C4C, Raad Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS), brancheverenigingen SIEV en Schoonmakend Nederland, SVS Opleidingen, Vereniging Schoonmaak Research (VSR), Vileda Professional, Wecoline en Zuiver Schoonmaakopleidingen.

Esther en Petra: “Tijdens het verkiezingsfeest op 18 juni draait het om de schoonmakers, de uitblinkers, de finalisten. Elke partner begeleidt de finalist van verwelkomen tot uitzwaaien. We maken er samen met 150 finalisten, familie en fans een knalfeest van, muzikaal omlijst door een professionele band. We beleven samen de schone wereld van stralen: Let’s shine. Dinsdag 18 juni 2024 wordt onvergetelijk. Voor iedereen. Ook voor ons!”