En de winnaar is… Frits Bronstijn van Succes Schoonmaak, met runner-ups Marcel Looze van EW Facility Services en Chantal van Lieshout van Schoonmaakbedrijf Succlean. Frits behaalde de felbegeerde titel Schoonmaker van het Jaar 2023 op 20 september 2023 in het Fulcotheater in IJsselstein; Frits ontving de gouden wisselbeker van Antonio Almeida, de Schoonmaker van het Jaar 2022. In de voorrondes toonde Frits niet alleen zijn kennis van het vak, vooral ook de liefde voor het schoonmaakvak. “Ik vind mijn werk fantastisch”, reageert finalist Frits. Marcel behaalde de 2e plaats: “Marcel heeft een hoge arbeidsmoraal, is mentor voor nieuwe medewerkers en denkt pro-actief mee over schoonmaakprocessen”, stelt de jury. En de trotse schoonmaakambassadeur Chantal won de 3e prijs: “Chantal geeft tips, altijd bereid en vrolijk, werkt hard, geeft collega’s arbeidsvitaminen. Dat is het totaalpakket.”

Alle finalisten, de stralende schoonmaakSTERREN, zijn bekroond en beloond met prachtige prijzen. Hun familie, collega’s, werkgever en opdrachtgevers genoten van een grandioos en onvergetelijk feest met veel aandacht, heel veel waardering en nog meer respect. De schoonmakers verdienen het!

Het draait om de mens. Echt en oprecht
Een grandioos feest, heel veel waardering en nog meer respect. De schoonmakers verdienen het! Schoonmakers zijn essentieel! Zonder schoonmakers staat de wereld stil; er wordt niet geopereerd in ziekenhuizen, de voedselproductie komt stil te liggen, bedrijven kunnen niet functioneren en reizigers worden niet blij van een vuil station of vervoermiddel. Toch krijgt de schoonmaker maar weinig respect. Deze vreemde paradox moet doorbroken worden. De Schoonmaker van het Jaar verkiezing geeft schoonmakers het podium dat ze verdienen. Na een uitgebreide, geanonimiseerde, gedigitaliseerde voorronde heeft de jury 20 halve finalisten bezocht en zijn de 10 beste kandidaten uit de 120 aanmeldingen geselecteerd.

Dit is Frits
`Frits is onbeperkt inzetbaar. Ik moet regelmatig op de rem trappen, anders loopt hij zichzelf voorbij”, zegt Frank Jonker, regiomanager TreinSchoon/Succes Schoonmaak en leidinggevende van Frits. Frits werkt al 11 jaar bij Succes Schoonmaak uit Volendam en is een van de 500 medewerkers. De jury beoordeelt: “We hebben de bus van Frits gezien, ziet er top uit. Frits heeft zelfs een foto van z’n bus op zijn t-shirt staan. Trots! Frits is zeer betrokken, heeft veel kennis, is mantelzorger voor zijn vader en heeft een radiozender waarmee hij op zaterdagochtend Volendam blij maakt met Nederlandtalige muziek. Zijn betrokkenheid, kennis van zaken en het 100% goed willen doen, dat is Frits.”

Runner-up Marcel de Looze
“Toen we de vraag dit jaar kregen voor een nominatie”, vertelt Marcel Bolsius, rayonmanager van EW Facility Services, “hadden we geen enkele twijfel. Eén naam kwam er in ons op: Marcel de Looze.” “Snel, accuraat, altijd beschikbaar, doet veel meer dan dat hij zou moeten, is altijd vriendelijk, en gezellig als collega”, complimenteert Patricia Versluis. “Door zijn communicatievaardigheden is Marcel niet alleen een ambassadeur voor EW-Facility Services, maar ook voor het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en eigenlijk voor de gehele schoonmaakbranche”, aldus de jury.

Runner-up Chantal van Lieshout
“Je bent onze topcollega, je komt altijd met de fiets naar je werk, je doet altijd net even dat stapje extra, je hebt je prikker klaar om onderweg ook nog even rommel op te ruimen”, complimenteert Remco Thiecke, directeur van schoonmaakbedrijf Succlean. “Chantal is enorm trots op en blij met schoonmaken, ze vertelt er veel over. Ook als mensen schoonmaken niet begrijpen, dan legt ze uit wat er allemaal bij komt kijken. Chantal heeft zelf gedeeld dat ze genomineerd als halve finalist is, wat leidde tot een artikel in het AD”, concludeert de jury. De exposure over Chantal kreeg een vervolg: nóg een artikel in het AD met Chantal als finalist en een billboard bij AFAS:

Dit zijn dé 10 finalisten
Op 20 september vond hét verkiezingsfeest Schoonmaker van het Jaar in het Fulcotheater plaats met 10 finalisten:

  1. Ada le Blanc van Eurest, werkt bii ExxonMobil,
  2. Aneta Kubiak van en werkt bij Gemeente Borsele
  3. Beatrice Amponsah van EW facility services, werkt bij Newday Offices
  4. Chantal Lieshout van Succlean, werkt bij Woongroep Amervoorde
  5. Frits Bronstijn van Succes Schoonmaak, werkt voor onderwijs, openbaar vervoer en meer
  6. Kevin van Haren van Hommersom Schoonmaakbedrijf, werkt op diverse locaties
  7. Luis Manuel Dias Fernandes van Gom, werkt bij Amsterdam Schiphol
  8. Marcel de Looze van EW facility services, werkt in het Sint Antonius Ziekenhuis
  9. Naveed Rajput van Vebego, werkt bij advocatenkantoor Houthoff
  10. Nisa Bholai van Gom Zorg, werkt in Dijklander Ziekenhuis.

Diversiteit
De organisatie Esther van der Lelie en Petra de Bruin reageren vol enthousiasme. “Het is prachtig om te zien dat er op heel veel verschillende plekken in Nederland door heel diverse schoonmakers wordt schoongemaakt. De diversiteit op het podium, qua mensen én qua kleine en grote schoonmaakbedrijven en een eigendienst hebben de finale bereikt. Geweldig! Dat we doorgaan, daar twijfelen we niet aan. Het thema dit jaar Simply. The best krijgt een opvolger Let’s shine. Waarom? Daags voordat de zomer begint, in juni is hét verkiezingsfeest. We laten de schoonmakers ook op die dag stralen, shinen, blinken. Dat verdienen alle uitblinkers van Nederland. Elke dag opnieuw. En op die dag in juni in het bijzonder!”

Over de verkiezing #svhj2023
Vanuit hun eigen bedrijven Petra de Bruin Communication en Esther Communiceert zetten Petra en Esther hun onafhankelijke en objectieve pet op voor de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing. “Schoonmaak is van levensbelang. We dragen alle schoonmakers een warm hart toe. Want wie wordt er niet blij van waardering, beleving en hygiëne?”