“Wat een verrassing. Wat een enthousiasme. Wat een blijdschap. Wat een emoties!” Het organisatieteam Esther van der Lelie en Petra de Bruin hebben de 10 uitblinkers door heel Nederland op 14 en 15 augustus spontaan verrast en verblijd met een oorkonde: “Ada, Aneta, Beatrice, Chantal, Frits, Kevin, Luis, Marcel, Naveed en Nisa zijn finalist en staan op 20 september tijdens de verkiezingsfeest op het podium van het Fulco Theater in IJsselstein. Hoe geweldig is dat! Zij zijn trots op hun vak, op zichzelf, maar ook hun familie, collega’s, werkgevers en opdrachtgevers zijn trots op hen. Ongetwijfeld”, reageren Esther en Petra.

Na de geanonimiseerde beoordeling van 120 aanmeldingen hebben de 7 juryleden in deze vakantiemaanden meerdere jurybezoeken afgelegd aan eigendiensten, kleine, middel- en grote schoonmaakbedrijven. Op basis van objectieve en subjectieve criteria, zoals vaardigheden, ergonomie en kennis van het vak, en op basis van persoonlijke aspecten en een impressie van de werkplek, koos de jury uit deze werkbezoeken de tien finalisten.

Van schoonmaakster naar filmster
Op 20 september wordt bekend wie de titel De Schoonmaker van het Jaar 2023 mag dragen. Tot deze bekendmaking krijgen de finalisten een eigentijdse opdracht van de jury, waarmee zij extra punten kunnen behalen: “Via socials als Facebook, Instagram en YouTube kunnen Ada, Aneta, Beatrice, Chantal, Frits, Kevin, Luis, Marcel, Naveed en Nisa zich presenteren met een 1-minuutfilmpje. Hoe meer bereik zij genereren, hoe beter het is voor zichzelf én voor het vak én voor de branche”.

Diversiteit
“Mede dankzij onze 18 partners die deze verkiezing financieel steunen, hebben eigendiensten, mkb- en grote schoonmaakbedrijven maar liefst 120 uitblinkers voor De Schoonmaker van het Jaar aangemeld. De tien finalisten vertegenwoordigen tijdens het verkiezingsfeest op 20 september één eigendienst, twee schoonmaakbedrijven tot 250 medewerkers, twee schoonmaakbedrijven tot 2500 medewerkers, twee schoonmaakbedrijven tot 5000 medewerkers en 1 bedrijf boven de 10.000 medewerkers. Dit podium weerspiegelt het verschil in bedrijfsomvang, ook de branches waarin de uitblinkers werken: van gezondheidszorg tot openbaar vervoer, van overheid tot catering, van onderwijs tot industrie.

Dit is de top 10 Schoonmaker van het Jaar 2023 (op abc)
1. Ada le Blanc van Eurest, werkt bii ExxonMobil
2. Aneta Kubiak werkt bij Gemeente Borsele
3. Beatrice Amponsah van EW facility services, werkt bij Newday Offices
4. Chantal van Lieshout-Klomp van Succlean, werkt bij Woongroep Amervoorde
5. Frits Bronstijn van Succes Schoonmaak, werkt voor onderwijs, openbaar vervoer en meer
6. Kevin van Haren van Hommersom Schoonmaakbedrijf, werkt op diverse locaties in Arnhem en omstreken
7. Luis Manuel Dias Fernandes van Gom, werkt bij Amsterdam Schiphol
8. Marcel de Looze van EW facility services, werkt in het Sint Antonius Ziekenhuis
9. Naveed Rajput van Vebego, werkt bij advocatenkantoor Houthoff
10. Nisa Bholai van Gom, werkt bij Dijklander Ziekenhuis.

Samen een feest bouwen
Het is belangrijk dat de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing voor iedereen een positieve bijdrage oplevert. Voor de mens, het vak, de branche én de bedrijven van alle 18 aangesloten partners: BOMA, GPH Schoonmaakartikelen, Interclean, i-team Global, Makita Nederland, Numatic, perfectPlan Opleiding & Advies, branchevereniging SIEV, Greenbush, Katrin Hygiene Solutions, Klien-IT-Systems, Qualis Insight C4C, Raad Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS), branchevereniging Schoonmakend Nederland, SVS Opleidingen, Vereniging Schoonmaak Research (VSR), Vileda Professional en Zuiver Schoonmaakopleidingen.

Esther en Petra: “Tijdens het verkiezingsfeest op 20 september draait het om de schoonmakers, de uitblinkers, de finalisten. Elke partner begeleidt de finalist van verwelkomen tot uitzwaaien. We maken er samen met 150 finalisten en fans een knalfeest van, muzikaal omlijst door professionele zangers. We beleven samen de schone wereld van glitter- en glamour. 20 september 2023 wordt onvergetelijk. Voor iedereen. We hebben er enorm veel zin in!”

Bekijk hier hoe de finalisten werden verrast met het nieuws: https://youtu.be/GPqtAlWvn3E