We stelden jurylid Marieke Swinkels vier vragen: ‘Wie ben je en wat doe je?’, ‘Hoe ben je met het schoonmaakvirus besmet geraakt?’, Hoe ben je als jurylid bij de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar betrokken geraakt en ‘Waarom vind jij de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar belangrijk?’? Lees hieronder haar antwoorden en leer Marieke beter kennen.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marieke Swinkels, ik woon in Brabant en ik werk bij Dichterbij, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen zorgen we voor een fijne woon-en werkomgeving voor onze cliënten en collega’s. Als coach in de professionele schoonmaak adviseer ik collega’s van de huishoudelijke dienst en de begeleiding over fijne materialen, middelen en ergonomisch schoonmaken. Ik geef trainingen over schoonmaken en desinfecteren en ik ondersteun locaties bij het organiseren van schoonmaak in een woning. Vaak door een werkprogramma met de juiste afspraken op te stellen, dat helpt medewerkers ook om het werk beter te verdelen en minder fysieke klachten op te bouwen.

Hoe ben je met het schoonmaakvirus besmet geraakt? 
Meteen na mijn opleiding Facility Management kwam ik terecht als trainer bij Alpheios, gedurende die tijd heb ik veel organisaties mogen bezoeken en adviseren in het juist gebruik van schoonmaakmaterialen en middelen, daar heb ik veel geleerd over het schoonmaakvak en over het belang van juist opleiden en begeleiden van vakmedewerkers. Vervolgens rolde ik in diverse leidinggevende functies als teamleider schoonmaak/facilitair in zorgorganisaties.  Ik vind het een uitdaging om goed te calculeren hoeveel uur schoonmaak een gebouw nodig heeft, niet alleen in M2 maar vooral ook rekening te houden met het gebruik van het gebouw, zijn bewoners en de overige werkzaamheden die er nodig zijn,

Hoe ben je als jurylid betrokken geraakt?
In 2022 ben ik gevraagd om als jurylid toe te treden, ik ben zeer vereerd dat ik een bijdrage mag leveren om het belang van schoonmaak zichtbaar te maken. Het is erg leuk om diverse locaties te bezoeken en te bekijken hoe zij schoonmaak een plek in de organisatie geven. Dat houdt mijzelf ook scherp in mijn eigen werkzaamheden.

Waarom vind jij de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar belangrijk?
Schoonmaak is in elke organisatie van belang, of het nu uitbesteed is of in eigen beheer. Ik maak dit graag zichtbaar door deze collega’s in het licht te zetten en de juiste aandacht en waardering te geven. Vaak is het schoonmaakvak onderbelicht en is men onbekend met de juiste hulpmiddelen om het werk prettiger te maken. Ik geef graag de juiste aandacht en advies aan deze groep medewerkers, zodat zij ook sterker worden in hun werk en durven te vragen om de juiste materialen. Het is een erg leuk initiatief om hier landelijk de aandacht aan te geven!