Schoonmakers zijn de stille krachten die ervoor zorgen dat werk- en leefomgevingen schoon, veilig en gezond zijn en blijven. Het is en blijft erg belangrijk om schoonmakers te waarderen en te erkennen voor hun belangrijk rol. Door schoonmakers centraal te stellen in onze aanpak, erkennen we hun cruciale rol en tonen we waardering voor hun inzet. BOMA draagt hieraan haar steentje bij door te investeren in werkgeluk, ergonomie en voldoening. Zo creëren we een positieve werkomgeving en stimuleren we de prestaties van schoonmakers. Businessunit managers bij BOMA, Harold Muis en Renzo Oostdam vertellen over hun hun inzichten en ervaringen op de werkvloer.

“Schoonmaken is vaak nog een onzichtbaar beroep, maar het verdient meer erkenning” vertelt Harold. “Door schoonmakers centraal te zetten in onze manier van werken, creëren we een positieve werkomgeving en stimuleren we werkgeluk. Dit leidt niet alleen tot tevreden schoonmakers, maar ook tot betere resultaten voor onze klanten.” Renzo vult aan: “In deze tijden van schaarste aan schoonmakers is het enkel voorzien in een job niet voldoende. Voor schoonmakers zijn er zo veel elementen waarmee je het werkgeluk positief kunt beïnvloeden.”

“Voor BOMA begint dat uiteraard met het aanbieden van hoogwaardige schoonmaakmiddelen en -materialen. Dit zorgt voor betere resultaten zonder onnodige inspanningen. Je verlicht zo het werk en maakt schoonmaken leuker. Denk aan krachtige rugstofzuigers en degelijk microvezelmateriaal” vertelt Renzo. Harold vult aan: “Bovendien is het belangrijk om te investeren in ergonomisch producten voor de schoonmaker. De gezondheid van jouw medewerkers is onbetaalbaar en die gezondheid willen we samen behouden. Het werk verloopt vlotter wat de voldoening en werkgeluk verhoogt.”

Daarnaast benadrukken we het belang van kennis binnen de schoonmaaksector. Dat begint bij het investeren in het opleiden van jouw schoonmaakmedewerkers. “Door verkeerd gebruik van een product kan het juist belastend werken. Het aanleren van de juiste werkmethodes is daarom erg belangrijk” vertelt Harold. “Daarnaast bieden opleidingen kansen, verhoogt het de diversiteit en inclusie op de werkvloer.”

Om je werk goed te kunnen doen moet je eenvoudig toegang hebben tot alle benodigde informatie. Renzo: “Bij BOMA hebben we de BIP app, oftewel BOMA in the Pocket. In BiP vinden schoonmakers het laatste schoonmaaknieuws én kunnen zij niet alleen informatie en werkwijzen van diverse materialen bekijken, maar ook direct een probleem melden of vraag over een schoonmaakuitdaging stellen ‘on the spot’. Onze medewerkers staan klaar om deze te beantwoorden.”

“We streven ernaar om de werkbelasting van schoonmakers te verminderen door innovatieve oplossingen te introduceren, zoals schoonmaakrobots. Hierdoor kunnen schoonmakers zich richten op taken die meer voldoening geven, zoals persoonlijk contact met klanten” aldus Harold Muis.

“Daarnaast vinden we het belangrijk om uitzonderlijke prestaties te erkennen, zoals de verkiezing Schoonmaker van het jaar, waarbij we trots zijn om als sponsor op te treden. Bij BOMA geloven we dat het eren en waarderen van schoonmakers een positieve impact heeft op de gehele schoonmaakindustrie. Laten we gezamenlijk de schoonmakers in het zonnetje zetten en hun cruciale werk erkennen!” besluit Renzo.