We weten het allemaal: de Olympische Spelen is het summum voor een topsporter: na vier jaar ligt de wereld aan je voeten, want jij kunt aan de beste worden. Of het nu een berg is of een zwembad, tennisveld of atletiekbaan. We weten ook dat topsport veel vergt, voordat je zo goed bent, zo hoog bent gekomen en zo onovertroffen kunt presteren om goud te kunnen behalen. We willen als SIEV graag de vergelijking doortrekken naar onze schoonmaakmedewerkers. Dat we met deze vakmensen die onze schoonmaakbranche maken ook goud in handen hebben, is een feit. Realiseert de buitenwereld zich dat voldoende? Of wordt schoonmaak nog te vaak als ‘Simply. The best’ gezien?

Alle schoonmaakmedewerkers moeten overal en altijd presteren. Zij staan klaar en gaan ervoor. Zij gaan door. Zij zorgen voor een schone, fijne en veilige werk- en leefomgeving. Zij zijn dé dienstbare helden, bikkels en doorzetters. Zij verdienen erkenning, waardering, respect en vertrouwen.

Ook zij zijn topsporters op hun vakgebied!

Dag in, dag uit. Ook zij hebben keihard ‘getraind’. Het zijn vakmensen, die zijn opgeleid, praktisch en theoretisch, zich verantwoordelijk voelen en bewust zijn wat hun werk inhoudt. Op allerlei vlak, want schoonmaak is breed net als de sport. Van reguliere schoonmaak in kantoren, scholen, zorginstellingen, recreatieparken, winkelcentra tot zorginstellingen en thuiszorg. Van vloerspecialist en gevelreiniger tot schoonmaker in de foodindustrie. Van calamiteitenreiniger tot nachttreinschoonmaker. Kortom, in nagenoeg elke branche kom je schoonmaak of specialistische reiniging tegen en dat zint onze schoonmaakmedewerkers.

Ja, het is een feit dat er een steeds groter tekort aan vakmanschap ontstaat, doordat praktische kennis en kunde lange tijd werd gedevalueerd.

Dus aandacht voor dit mooie vak is heel belangrijk.

Daar werkt de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing zeker ook aan mee. Deze aandacht is belangrijk, maar ook dat alle werkgevers hun schoonmaaktalenten vasthouden door goed voor ze te zorgen, door ze te begeleiden en ze persoonlijke aandacht te geven. Op ergonomisch, emotioneel, fysiek en financieel vlak. Zij zijn de basis voor jouw succes, zij maken het verschil.

Laten we onze 116.990 schoonmaakkanjers dus als winnaars beschouwen.

Voor mij, voor jou, voor iedereen.

Raymond, Laetitia, Rolien, Frank en Antoine
bestuursleden van de mkb-branchevereniging SIEV