Aan de belever | Aan de believer

Beste belever,
dear believer,

Apple verkoopt dromen, geen producten”. Dit artikel uit 2012 van Menno Urbanus gaat over hoe Apple zijn innovaties in de markt positioneert. Je vindt het op de website Marketingfacts. Het artikel Apple verkoopt dromen, geen producten is al 109.823 keer* gelezen en voor mij de ultieme inspiratiebron voor de schoonmaak. Inspiratie voor dé positionering en reputatie voor de schoonmaakbranche: Schoonmaak schenkt vreugde.

Steve Jobs van Apple startte eind jaren ‘70 met een duidelijke visie: “geavanceerde technologie eenvoudig maken voor mensen”. De techniek was het middel, het creëren van waanzinnig goede ervaringen een van de principes en ken je boodschap de noodzaak. Want bij de introductie van een nieuw Apple-product wordt de boodschap altijd in één regel uitgelegd: iPod: Duizend nummers in je broekzak of iPhone 5: de dunste telefoon die we ooit hebben gemaakt.

Met alle respect voor Apple, maar da’s nog een jonkie vergeleken bij de schoonmaak; die is van alle tijden. Maar nog altijd vormt schoonmaak de sluitpost van de begroting, is schoonmaak niet sexy en ‘slechts’ noodzakelijk kwaad, roept geen enkel kind “ik wil later schoonmaker worden” (maar wel “ik wil brandweerman worden”) en ‘poetsen’ we hard aan de weg om in een positief daglicht te komen. Om van dissatisfier satisfier te maken. Om ziekteverzuim aan het belang van schoon te koppelen. Om de nadruk te leggen op de maatschappelijke kansen die schoonmaak biedt. Waar ligt toch dat aanknopingspunt met onze visie en inzet voor een schone werk-/leef-/woonomgeving, waarmee we schoonmaak met respect op de kaart zetten?

Toen ik via de post in de LinkedIn Group FM Next Generation het artikel Cleanfluencers uit de Volkskrant las, wist ik het zeker:

van schoon word je blij 😊!

Of je nu niks met schoonmaak hebt of wel. Of je nu in de schoonmaak werkt of niet.

Schoon maakt blij. Obsessief poetser, zoals De Volkrant Corinne van Duin aankondigt, haakt in op de voorjaarschoonmaak. Inkoppertje in het voorjaar. Waarom zijn we tegenwoordig zo in de ban van een schoon en opgeruimd huis? Corinne zet de zaken op een rij. Een echte leestip en inspirator het artikel van Corinne. De voorjaarschoonmaak is ook dankzij de serie Tidying up with Marie Kondo op Netflix

een WERELDHIT.

Over wereldhits gesproken… Schoonmaken, opruimen, organiseren, het is actueler dan ooit. ‘Cleanfluencers’ als Sophie Hinchcliff (@mrshinchhome) hebben op Instagram miljoenen volgers. En op Tiktok zijn onze branchegenoten Gavin Raaijen (BOMA) met 125.000 volgers en Sander Haas (ADG Dienstengroep) met 215.000 volgers.

Schoonmaak schenkt vreugde. Wat mij betreft, wordt dit de positionering van onze branche. Want van schoon word je blij. Links- of rechtsom. Overal. Altijd. Als mens of dier. Als werkgever of werknemer die dankzij schoonmaak (eindelijk) een baan heeft of uit de bijstand is.

Schoonmaak schenkt vreugde… schenk je mee?

Petra de Bruin
fan van communities, communicatie, verbinding, blije mensen, typejuf zijn
#mijnmensenhart

Uitnodiging én uitdaging: schenk én geef vreugde en blijdschap aan jouw schoonmaaktopper. Meld je uitblinker(s) via dit inschrijfformulier aan voor de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing 2023. Het kan tot 15 juni, De Dag van de Schoonmaker.

* Dit cijfer is gebaseerd op mijn blog van 24 april 2019 op Schoonmaakjournaal